Home | Te koop | Site Map

Radios

Te Koop

Werkbank

Doc

Philips 522A


Emmen...


Op de jaarlijkse beurs in Emmen kwam ik deze mooie Franse philips 522A radio tegen. De verkoper kon me met enige trots vertellen dat er maar n onderdeel van de radio was vervangen. Hij zei dat in de oude behuizing van de eindbuiskoppelcondensator een eigentijdse nieuwe condensator was geplaatst en toen netjes 'onzichtbaar' was dichtgemaakt.

De paddestoel elcos...


Wat je vaak hoort en ziet is dat de 'paddestoel'-voedingselko's niet meer werken en dus defect zijn. De vloeistof is dan, gedeeltelijk, gestold of vervuild etc. Steek je de stekker in het stopcontact dan hoor je een penetrante brom, met alle verdere gevolgen van dien. Hij verzekerde me dat de 32 uf koker-elkos nog met de originele vloeistof gevuld waren en dat de stekker zo zonder problemen in het stopcontact kon worden gestoken. Ik moest het nog zien..., ik heb het wel anders meegemaakt...

Na de 522A eens goed te hebben bekeken heb ik hem toch maar gekocht. Ik had de laatste jaren veel 522As gezien maar nog nooit zon mooie...

Naar huis...


De lange weg naar huis toe heb ik de radio toch maar rechtopstaand tussen de passagiersstoel en het dashboard geplaatst. Of dit rechtop staan echt nodig is weet ik niet, maar het leek me in eerste instantie de beste en meest veilige methode. Thuisgekomen kon ik de verleiding niet weerstaan en heb hem, met behulp van de variac, heel langzaam op spanning gebracht. Na de spanning op te voeren in stappen van 25 Volt, in tussenpozen van 15 minuten.
Om en nabij de 100 Volt lichtte het 8046 schaallichtlampje een iets op en hoorde je al heel voorzichtig de karakteristieke bekende brom. Bij ongeveer 150 Volt kwam Arrow Classic Radio al voorzichtig door, de BBC het nieuws uit. Na ongeveer drie uur stond op de variac de normale netspanning.

Speelt hij nu ?...


Geen geknetter en gespetter dus geen defecte lekkende condensatoren, geen volume verloop etc..
De zenderschaal is denk ik een iets verschoven want even buiten de schaal wordt namelijk nog een vrij sterke zender ontvangen. Van binnen is hij origineel en schoon. Het is eigenlijk de enige radio, van de vele die ik heb, die ik nog nooit heb uitgekast of op de werkbank heb gehad, wat je van me mag weten echt een unicum voor mij is.
De 522A speelt nog steeds zonder problemen. De ontvangst is over het algemeen erg goed. Hij speelt met weinig tot geen vervorming en is erg mooi selectief. De totale luidsterkte is goed. Een reparatie is tot nu toe nog niet nodig geweest.

De verkoper had in alles volledig gelijk !! Een prachtradio !

Een paar fotos van de Philips 522A...