Home | Te koop | Site Map

Radios

Te Koop

Werkbank

Doc


Philips 638A - pagina 5



De laatste loodjes...


De volgende dag de draad weer opgepakt..
Ineens zag ik dat er een weerstand, weerstand R8, verkeerd verbonden was en er een condensator mistte. Deze zat nog mooi, gerestaureerd en wel, in mijn kistje te wachten op zijn beurt dat hij mocht meedoen. [Ja, ik schaamde me diep...] Dit was de oplossing... Deed ik eerder de radio aan dan werd de 1823 gelijkrichterbuis erg warm en begon ze letterlijk een mooie oranje kleur te krijgen. Na het plaatsen van de condenator klopten alle in het schema aangegeven spanningen.

Met de variac op halve kracht, en alleen de 1823 gelijkrichterbuis, meette ik nu alle juiste buisspanningen. Met een restauratie van deze omvang kun je eigenlijk niet zonder documentatie, documentatie die je na lid worden van Albert Zwaagstra zijn site www.radiotechniek.nl kunt downloaden. Snel daarna de spanning er weer af gehaald om de 1823 te ontlasten, en de buizen er op gezet.

De ultieme test...


Na een tijdje hoorde ik een beetje ruis. Een goed begin.. Ik was nieuwsgierig of het versterkergedeelte werkte. De keuzeschakelaar op de grammophoon stand en de ingang even met de vinger aanraken.
Door alleen maar naar de ingang te wijzen bromde de radio al. Een goed teken. Dit is tevens een mooie methode om te kijken of de volumemeter en de klankregeling het al doet.

De adrenaline ging bij mij dermate stromen dat ik toen maar eventjes gewacht heb met het omschakelen naar LG of KG. Dit lijkt dom en overdreven, maar bedenk u wel dat er dan wat door je heen gaat als je letterlijk elk onderdeeltje door de vingers hebt gehad, schoon hebt gemaakt etc..
Sommige missende onderdelen heb ik overal uit het land, zelfs de wereld vandaan moeten halen. De luidspreker is volledig gerestaureerd, de conus helemaal gevonden uit Australie. Ik heb zeker 20 uur gedaan over het uitelkaar halen en inelkaar zetten van de spanningschakelaar. Dan gaat er zeker wat door je heen als hij het al meer dan voor de helft het al doet.
Toch de schakelaar maar op de "200-600" schaal gezet en zowaar een luide ruis..., maar geen zenders.

Het fijne van buizen is dat ze warm worden. Je voelt wat...
Eén van AF2's werd niet warm.

Hij speelt...


Gelukkig had ik er nog een goede AF2 liggen en heb toen snel de kapotte vervangen. En zo waar.... De radio speelde ( en nog steeds ).
De radio speelt zonder kraken, heel mooi helder en met een enorm mooie gevoeligheid.
Hij speelt dermate goed dat ik niet overweeg hem af te stellen, te trimmen. Ik ben hier erg blij mee want na, netjes, alle condensatoren te hebben vervangen zullen vaak de kringen opnieuw afgesteld moeten worden. De rode zegellak hoef ik dus niet te verbreken. Trimmen was en is nog niet nodig. De radio is nu mooi ingekast en speelt vaak terwijl ik met andere radios bezig ben.

Resumé


  • Ik zal het chassis niet meer vernikkelen als ik weer een andere radio onderhanden neem. Over de kleur, eerder de glans, ben ik niet tevreden.
  • De holnietjes die de buisvoeten in het chassis vastzetten moeten mooier. Eerder zelf maken dan ze simpel uit de winkel kopen. Met andere woorden de holnietjes moeten meer origineel lijken.

  • Het is me meer dan veel meegevallen. De tijd die ik er in gestoken heb is overigens, met een doorlooptijd van twee jaren, is erg veel. De euros die ik er ingestoken heb ook. Niets houd me eigenlijk meer tegen om weer zo een project te doen, maar wel weer even sparen.
    Op naar de volgende uitdaging...